Ce este radiografia panoramică / Ortopantomografia (extraorală)

radiologie panoramic brasov 3drx

Radiografia panoramică, cunoscută și sub denumirea de ortopantomografie, este o metodă imagistică extraorală de investigație utilizată în stomatologie, care oferă o vedere cuprinzătoare a întregii danturi și a structurilor maxilo-faciale înconjurătoare.

Această metodă de diagnosticare permite medicului stomatolog să analizeze starea dentiției, oasele maxilarului și mandibulei, sinusurile maxilare și articulațiile temporo-mandibulare, facilitând astfel planul de tratament și identificarea unor afecțiuni dentare sau osoase.

Indicațiile pentru realizarea unei radiografii panoramice includ:

Evaluarea inițială în cadrul planului de tratament: Radiografia panoramică oferă o imagine de ansamblu a sănătății orale a pacientului, ajutând medicul stomatolog să identifice problemele și să planifice un tratament adecvat.

Evaluarea leziunilor osoase sau a dinților neerupți: Radiografia panoramica este esențială în detectarea leziunilor osoase, inclusiv a chisturilor, tumorilor sau fracturilor maxilare sau mandibulare. De asemenea, permite vizualizarea dinților care nu au ieșit încă la suprafața gingiei.

Evaluarea stării de sănătate parodontală și structura osoasă de susținere: Această metodă imagistică permite monitorizarea sănătății parodontale și identificarea eventualelor pierderi de masă osoasă asociate cu afecțiuni parodontale.

Vizualizarea molarilor de minte: Radiografia panoramică este deosebit de utilă în evaluarea molarilor de minte, cunoscuți și sub denumirea de “măsele de minte”, pentru a depista eventualele probleme sau complicații legate de aceștia.

Vizualizarea fracturilor osoase maxilare sau mandibulare: Radiografia panoramică este un instrument care ajută la diagnosticarea fracturilor osoase, oferind informații esențiale pentru tratamentul adecvat al acestor afecțiuni.

Radiografia panoramică reprezintă o modalitate non-invazivă și rapidă de a obține imagini complexe ale cavității orale și a structurilor maxilo-faciale, permițând medicului stomatolog să efectueze un diagnostic precis și să planifice un tratament personalizat pentru fiecare pacient.

Mai multe articole

keyboard_arrow_up

Program 30 noiembrie - 1 decembrie: cabinetele 3DRX vor avea un program special!

X