Ce este radiografia de articulație temporo-mandibulară (ATM)

Radiografie de articulatie temporo-mandibular ATM

Radiografia de Articulație Temporo-Mandibulară (ATM) este o investigație imagistică de mare importanță în domeniul stomatologiei, concentrându-se pe cuprinderea condilului mandibular și a cavității glenoide ale osului temporal.

Această tehnică avansată de radiografie este folosită pentru diagnosticul și evaluarea afecțiunilor legate de articulația temporo-mandibulară, cunoscută sub denumirea de ATM sau TMJ.

Prin intermediul radiografiei ATM, medicul stomatolog poate identifica și evalua următoarele afecțiuni:

Sindromul algodisfuncțional: Radiografia ATM este utilă în diagnosticarea sindromului algodisfuncțional al ATM, o afecțiune care implică durerea și disfuncția articulației temporo-mandibulare.

Maladiile ATM: Această investigație ajută în detectarea diferitelor afecțiuni și disfuncții ale articulației temporo-mandibulare, cum ar fi dislocarea discului articular, sinovita sau artrita.

Condiții patologice ale capului condilian: Radiografia poate evidenția condiții patologice precum osteocondroza, osteoartrita și alte afecțiuni legate de capul condilian al mandibulei.

Fracturi ale capului sau gâtului condilian: Radiografia permite identificarea fracturilor la nivelul capului sau gâtului condilian al mandibulei, furnizând informații importante pentru tratament.

Hipo/Hiperplazia condiliană: Radiografia ATM poate ajuta în diagnosticarea hiperplaziei condiliene, o afecțiune în care condilul mandibular este supra-dezvoltat, sau a hipo-plaziei condiliene, când condilul mandibular este subdezvoltat.

Radiografia de Articulație Temporo-Mandibulară poate fi realizată în mai multe moduri, în funcție de necesitățile de diagnostic:

  • Vedere laterală stângă și dreaptă a ATM cu articulația închisă sau deschisă.
  • Vedere laterală stângă și dreaptă a ATM cu articulația închisă și deschisă pe același film.
  • Vedere postero-anterioară stângă și dreaptă a ATM.
  • Vedere laterală și postero-anterioară stângă și dreaptă a ATM pe același film.

Folosind aceste variante de expunere, medicul stomatolog poate obține imagini detaliate și precise ale articulației temporo-mandibulare, care permit diagnosticarea corectă și planificarea tratamentului adecvat. Radiografia de Articulație Temporo-Mandibulară reprezintă un instrument esențial în evaluarea sănătății și funcționării zâmbetului tău, ajutând la depistarea precoce a afecțiunilor și oferind posibilitatea unui tratament personalizat și eficient.

Mai multe articole

keyboard_arrow_up

Program 30 noiembrie - 1 decembrie: cabinetele 3DRX vor avea un program special!

X